Om de kosten voor onze klanten te drukken maakt arc3c gebruik van open source software. Wat is dat en is dat wel te betrouwen? We geven graag een woordje uitleg.
Definitie
De term open source is in 1997 door Bruce Perens geïntroduceerd. Hij was een Linux ontwikkelaar en schreef de ‘Debian Free Software Guidelines’ over de distributie en ontwikkeling van het Debian Linux besturingssysteem. Later, toen hij de referentie naar Debian had verwijderd werd dit bekend als de open source definitie. Deze definitie omschrijft dat open source software vrijelijk verspreid kan worden zonder royalties, dat de verspreider de broncode openbaar en vrijelijk beschikbaar moet maken en dat afgeleide werken ook als open source uitgebracht moeten worden. De complete definitie is bij het Open Source Initiative terug te vinden als The Open Source Definition
De definitie heeft het alleen over open source software en dat het vrijelijk ter beschikking staat. Dit is correct en in essentie is dat open source.
Open source is dus gratis?
De software wel, maar de rest niet. Open source kent net als closed source een ecosysteem, een geheel van mensen, voorschriften, processen, wetgeving, gegevens, applicaties en standaarden. Zo een ecosysteem vergroot de keuze, samenwerking, innovatie en economische kansen. Dat klinkt vrij commercieel en dat is het ook. Meer en meer leveranciers leveren diensten aan zoals training, ondersteuning, consultancy, architectuur, ... Deze diensten kosten geld. Open source is dus niet gratis, maar de kosten kunnen heel wat lager zijn dan bij traditionele software.
Het open source ecosysteem
Het grootste verschil met closed source systemen (bijvoorbeeld Windows of Office van Microsoft) is de aanwezigheid van communities, die de ontwikkeling van de open source software doen. Dit doen ze op het internet via netwerkcollaboratie. Ze gebruiken verschillende technieken om met elkaar te samenwerken. E-maillijsten, gedistribueerde toegang tot versiebeheer, technieken voor peerreviews, discussiemogelijkheden, sociale netwerken en gebruikersparticipatie. Iedereen (met de nodige bagage en kennis) in het ecosysteem kunnen hieraan deelnemen. Zelf gerenommeerde bedrijven als IBM, HP, Sun, Silicon Graphics en Oracle leveren hun bijdrage aan open source. Dit is de kracht van open source. Er zijn meer knappe koppen buiten een organisatie dan binnen een organisatie.
De communities en hun onderlinge competitie zorgt dat open source heel kwalitatieve software oplevert die even goed (en soms beter) is als closed source software.
Wat is dan het nadeel? Het duurt soms heel lang voor een product echt klaar is voor gebruik.
Welke open source software gebruikt arc3c?
alle websites van arc3c zijn opgebouwd met de volgende open source componenten:
JoomlaVirtueMartMySQLApachePHPDit zijn stabiele open source applicaties die hun betrouwbaarheid reeds lang hebben bewezen.
Arc3c gebruikt nooit de allerlaatste (beta of experimentele) versies. We wachten steeds wat af zodat we kunnen zien of er geen problemen gemeld worden met nieuwe versies. In ons ontwikkellabo gaan we we snel met die nieuwe versies aan de slag zodat we onze klanten de nieuwe mogelijkheden kunnen aanbieden zodra deze versies stabiel blijken te zijn.